Веган бананов хляб без глутен

Един по-различен бананов хляб

 

Мечтата на всеки любител на шоколада, тази рецепта за бананов хляб включва семена чия и заменя захарта със сироп от агаве. Изцяло веган и безглутенов десерт, който ще се хареса на приятелите и семейството ви. 

 

Съставки

4 банана (намачкани на пюре), 1 супена лъжица разтопено кокосово масло, ⅓ чаша сироп от агаве, 1 супена лъжица семена чиа, накиснати в 3 супени лъжици вода, ⅓ чаша какаови зърна, ⅓ чаша натрошен черен шоколад, 1 чаша брашно от сплета (Лара използва безглутеново, възможно е и  пълнозърнесто), 1 супена лъжица бакпулвер, ¼ супена лъжица хлебна сода, щипка канела, ¼ чаена лъжица ванилов екстракт, ¼ чаша кокосово мляко, 2 супени лъжици какао на прах

 

Стъпка 1

Загрейте предварително фурната до 180°. Смесете пюрето от банани, кокосовото масло, сиропа от агаве и чиа семената с вода в купа. Разбърквайте докато се смесят добре. Прибавете брашното и бакпулвера и разбъркайте добре.

Стъпка 2

Отделете ⅓ от тестото и го смесете с кокосовото мляко, какаото на прах, начупения шоколад, канелата и ванилията. Излейте останалото тестото във форма за хляб и след това покрийте със шоколадовото тесто. Направете няколко „разреза с нож“ в тестото, за да постигнете “мраморен“ ефект. Покрийте с резени банан.

Стъпка 3

Печете за 35-40 минути, или докато клечката, която забивате в средата, излиза чиста. Оставете да се охлади преди да нарежете.

Запознайте се с Лара Зауг

Като истински любител на шоколада и сладкар, Лара Зауг обича да сътворява нови десерти и да експериментира в кухнята. Тя споделя страстта и шедьоврите си в популярния си блог Vanillacrunnch. Лара се фокусира върху здравето и рецептите ѝ са често безглутенови или веган. Шоколадът има главна роля в нейните печени и сурови десерти и тя често заменя другите стандартни продукти с техни по-здравословни алтернативи.