Гевречета с цветовете на дъгата

Гевречета с цветовете на дъгата

Красиви и вкусни

 

Оригинално произхождащи от Бруклин, Ню Йорк, многоцветните гевречета са по-забавната версия на оригиналното геврече. Този впечатляващ ефект се постига с оцветяване на тестото в различни цветове и сплитането му преди изпичане. Тази лесна рецепта не изисква сложната стъпка с варенето на гевречетата, вместо това се използва силата на парата за оптимални резултати. Вкусът на тези гевречета не е по-различен от този на обикновените, затова може да ги комбинирате с любимите си топинги за гевречета. 

Съставки (за около 10 гевречета)

2 чаши топла вода, 1 пакет суха мая, 1 супена лъжица захар, 6 чаши брашно (пригответе още малко допълнително), 2 супена лъжица сол, 1 супена лъжица зехтин + още за намасляване на купата, Розова, бяла и черна боя за храни

Метод

 

1. Смесете топлата вода и захарта в купата на кухненски робот. Добавете маята към подсладената вода и изчакайте докато се образуват балончета и пяна (около 10 минути). 

2. Прибавете брашното, зехтина и солта към водата.

3. Използвайки кука за тесто, разбърквайте за 5 минути (ако нямате кухненски робот, разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа е прекалено гъста за разбъркване). След 5 минути, извадете тестото от купата и месете на ръка за още 5 минути, докато имате гладка (не залепваща) консистенция.  Ако тестото е все още лепкаво, поръсете го с брашно и месете, докато спре да лепне.

4. Поставете тестото в голяма купа, предварително намаслена със зехтин. Покрийте го с прозрачно фолио и оставете да втаса на топло място за 60 минути, докато размерът му се увеличи двойно.

5. След като тестото втаса, разделете го на 3 равни части. Оцветете всяка част с различен цвят боя. Препоръчително е да месите всяко парче за 10-15 минути, за да се получи красив и равномерен цвят. Запазете покрито с фолио тестото, което не използвате в момента, за да не се изсуши. 

6. Разточете тестото върху дъска за рязане и нарежете ленти с размери 2,5 см на 15 см. Сплетете тестото, за да се получи спирала и съединете краищата. Повторете с останалото тесто.

7. Поставете гевречетата върху намаслена повърхност, покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат докато размерът им се увеличи почти двойно, за около 20-30 минути.

8. Поставете гевречетата във фурната и печете на ниска пара на 150°C (300°F) за 12 минути. След това повишете температурата до 200°C (390°F) и печете за още 10 минути. Когато са готови, оставете гевречетата да отпочинат под кърпа.