Суфле от картофи и пармезан

Суфлето може да е лесно

Тази рецепта за картофено суфле е лесно и вкусно ястие, подходящо за студените есенни дни. Хлебните трохи ще образуват вкусна коричка на дъното и страните на суфлето, а пармезанът ще прибави чудесния умами вкус.

Съставки

800 гр. картофи, 1 голям сладък картоф, 1 чаша ситно настърган пармезан + още малко за поръсване на суфлето, 100 гр. масло + още малко за намасляване на 6 форми за суфле, 1/2 чаша хлебни трохи, 8 пресни листа градински чай, накълцани, сол, черен пипер 

Метод

 

1. Намаслете 6 формички за суфле и поръсете с хлебни трохи.

2. Обелете картофите и сладкия картоф и нарежете на малки кубчета. Сварете кубчетата картофи в подсолена вода, докато омекнат. Изцедете останалата вода. Пригответе кубчетата сладък картоф в отделен тиган, докато са почти готови. Изцедете водата и ги оставете са се охладят.

3. Пасирайте картофите на гладко пюре с електрически миксер. Разбъркайте заедно маслото, пармезана и яйцето. Овкусете с накълцания градински чай, сол и пипер. Добавете сладкия картоф и разбъркайте внимателно. 

4. Излейте картофената смес във формичките и поръсете с пармезан, сол и черен пипер.

5. Печете за 15-17 мин в центъра на фурната на 220°C (450°F) на ниска настройка на парата докато суфлетата придобият златист цвят.