Осем рецепти, които ще Ви помогнат да започнете работа с Вашия Airfryer

Последно актуализиран 14.9.2020 г. 5:30

Хрупкави, вкусни резултати, с малко или никаква мазнина.


Сьомга с черен пипер и портокал

Съставки:

  • 600 г. филе от сьомга, за предпочитане с кожа
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • Кората от 1 портокал
  • 1 ч.л. сол


Приготвяне:

  1. Нарежете сьомгата на четири равни парчета.
  2. Натрошете черния пипер.
  3. Обелете външния слой на портокала с ренде.
  4. Смесете черния пипер, солта и портокаловата кора.
  5. Втрийте в сьомгата и оставете за 15 минути.
  6. Сгответе сьомгата във фритюрника с помощта на програма Fish.
  7. Нарежете портокала и изцедете малко портокалов сок върху сготвената сьомга.



Пържени картофки с айоли

Съставки:

  • 2 големи сладки картофа
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйчен жълтък
  • 1 с. л. лимонова кора
  • 200 мл. зехтин
  • 1 щипка кайенски пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 щипка сол


Приготвяне:

  1. Обелете и нарежете сладкия картоф на ивици 0,5 см.
  2. Сгответе ивиците с помощта на програмата за пържени картофи.
  3. За айоли: смесете чесън, яйчен жълтък и лимонова кора с ръчен блендер в еднородна смес.
  4. Сипете малко зехтин, като бъркате непрекъснато. Продължавайте да разбърквате, докато се сгъсти.
  5. Подправете със сол и лют червен пипер.



Печени зеленчуци

Съставки:

  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка
  • 1 червен пипер
  • 10 броя аспержи
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. прясна нарязана мащерка
  • 1 щипка черен пипер


Приготвяне:

  1. Нарежете патладжана и тиквичката на 1,5 см филийки и нарежете чушката на парчета 2x2 cm.
  2. Премахнете долната част на аспержите.
  3. Овкусете всички зеленчуци, освен аспержите, със зехтин, сол, черен пипер и нарязана мащерка.
  4. Сгответе зеленчуците на програма Зеленчуци във фритюрника.
  5. Добавете аспержите към останалата част от зеленчуците по средата на готвенето.



Хрупкави пилешки бутчета

Съставки:

  • 6 пилешки бутчета
  • 3 яйца, разбити с 1 с. л. вода
  • 100 г. брашно
  • 200 г. панко или обикновени галета
  • 1 ч.л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 ч. л. червен пипер на прах.


Съставки за чили айоли:

  • 200 г айоли
  • 1 супена лъжица ситно нарязано прясно чили
  • 1 ч.л смлян кимион


Приготвяне:

  1. Смесете заедно брашното, солта, червения и черния пипер.
  2. Пригответе пилешките бутчета, като първо ги потопите в сместа от подправки, след това в яйчената смес и след това в галетата.
  3. Равномерно разпределете бутчетата в кошницата на фритюрника и ги сгответе на програма Drumstick.
  4. Сервирайте с чили айоли.



Пълно пиле с лимон и чесън

Съставки:

  • 1 цяло пиле, 1,2 кг.
  • 1 лимон
  • 1 глава чесън
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. черен пипер


Приготвяне:

  1. Нарежете лимона наполовина.
  2. Напълнете пилето с лимона и чесъна и разтрийте пилето със сол и черен пипер.
  3. Поставете пилето в кошницата и сгответе на програма „Цяло пиле“.
  4. Оставете пилето да почине 10 минути след готвене.



Пържола

Съставки:

  • 225 гр. говежда пържола / филе
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 ч.л. прясно нарязан розмарин


Метод:

  1. Подправете говеждото месо от двете страни със сол, черен пипер и розмарин.
  2. Поставете месото във фритюрника и сгответе на програмата за месо.
  3. Оставете го да почине 5 минути след приключване на програмата.
  4. Сервирайте със задушени аспержи.



Пица Маргарита

тесто:

  • 15 г. прясна мая
  • 125 мл. хладка вода
  • 1 щипка сол
  • 300 г. пшенично брашно


Омесете всички съставки за тестото за 10 минути. Покрийте купата и оставете за 30 минути, за да втаса. Трябва да се удвои на размер.


Доматен сос (студен):

  • 200 г. консервирани домати
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. захар
  • 1 супена лъжица балсамов оцет
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 щипка сол


Смесете всички съставки с ръчен блендер.


Топинг:

  • Моцарела
  • Листа босилек
  • 2 с. л. зехтин


Разточете тестото в подходящ размер за кошницата. Разпределете равномерно доматения сос върху тестото, отгоре сложете моцарелата и босилека. Печете по програмата за пица. Полейте зехтина върху прясно изпечената пица.



Мъфини с боровинки (6 бр.)

Мъфини:

  • 200 г. пшенично брашно
  • 100 г. захар
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 15 г. масло
  • 75 мл. мляко
  • 1 яйце
  • 100 г. замразени боровинки
  • 1 супена лъжица пудра захар


Трохи:

  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. овесени ядки
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. пшенично брашно


Метод:

  1. Разтопете маслото и смесете заедно с млякото и яйцето.
  2. Смесете всички сухи съставки и след това добавете млечната смес.
  3. Смесете заедно боровинките и пудрата захар и след това добавете към останалите съставки.
  4. Смесете съставките за трохите.
  5. Изсипете сместа за мъфини в големи форми, за предпочитане силиконови.
  6. Добавете трохите отгоре на мъфините.
  7. Печете мъфините във фритюрника на програмата за мъфини.