Във вътрешността на фурната и на вратичката и между стъклените панели се събира конденз/ вода/ влага

Последно актуализиран 17.3.2020 г. 7:57

Проблем:

  • Във вътрешността на фурната и на вратичката и между стъклените панели се събира конденз/ вода/ влага

Приложимо към:

  • вградена фурна
  • самостоятелна печка

Решение:

1. Намалете притока на влага при приготвяне на храната

2. Отворете вратичката веднага след края на процеса на готвене

3. Извадете храната веднага след изключване на фурната

4. Нагрейте предварително фурната (в зависимост от модела)

5. Забърсвайте кондензацията при всяко използване на фурната. При необходимост направете справка с потребителското ръководство.

6. Свържете се с оторизиран сервизен център

Ако съветите по-горе не решават проблема, препоръчваме да поискате посещение от сервизен техник.

Причина:

  • Новото поколение фурни има много добър клас на енергийна ефективност и следователно е добре изолирано. При ежедневна употреба това означава, че трябва да се добавя по-малко вода при печене, защото влагата остава основно във фурната и не излиза навън, както при по-старите фурни.
  • Някои модели са проектирани със система, която използва пара в процеса на готвене, така че ястията да стават крехки отвътре и хрупкави на повърхността. Фурната непрекъснато циркулира въздуха и рециклира парата. Това понижава както времето за готвене, така и потреблението на енергия.
  • Допълнителен вентилатор за готвене във фурната или в готварската печка осигурява хладен фронт, като така при кондензиране на влагата в най-хладната точка често се наблюдават водни капки и конденз.
  • Влагата излиза от фурната през вентилационните отвори, включително през вратата. Парата е възможно да се отложи като влага във вътрешността на фурната или върху стъклените панели. Това означава, че могат да се образуват петна и конденз между двата стъклени панела във вратата. Петната се образуват от реакциите на мазни частици с охлаждащия въздух.
  • Влагата се отделя при нагряване на хранителни продукти във фурната, особено при използване на замразени изделия. 

ЗАБЕЛЕЖКА: В зависимост от проблема, може да бъдете таксувани за сервизно посещение от техник, дори по време на гаранционния срок.
Внимание: Не препоръчваме използването на уреда, докато проблемът не бъде изцяло решен. Изключете уреда от контакта и не го включвайте отново докато не сте сигурни, че всичко е наред.