Съветник на купувача

Открийте идеалния абсорбатор за вас

Абсорбатори за монтаж на стена

Този тип декоративен абсорбатор се използва, ако котлонът е разположен пред стената, и може да бъде вграден като дизайнерски елемент между два стенни модула или да бъде поставен свободно на стената. Декоративните абсорбатори се предлагат в различни стилове и размери, основно с широчина 60, 90 и 120 cm. Всички те осигуряват повърхностно или периметрално извличане.

Нашите модели за монтаж на стена

 • T-shape Hood
  T-образен абсорбатор

  Този семпъл, класически дизайн на абсорбаторите не може да остане незабелязан в кухнята ви, без компромис между форма и функционалност. 

 • Vertical hood
  Вертикален абсорбатор
  Вертикалните стенни абсорбатори се използват, когато плотът е разположен до стената. С отличителния си дизайн и функционалност те придават елегантен и модерен съвременен стил на Вашата кухня.
 • Пирамидални абсорбатори
  Пирамидални абсорбатори

  Абсорбаторите с класическа форма ефективно освежават въздуха в кухнята, като осигуряват приятна атмосфера след готвене.

   
 • Абсорбатори със стомана и стъкло
  Абсорбатори със стомана и стъкло

  Със стилния си дизайн от неръждаема стомана и стъкло стъклените абсорбатори със сигурност ще направят трайно впечатление в оформлението на кухнята ви.

   

Рециркулация или екстракция?

В режим на рециркулация аспираторите използват вентилатор за засмукване на изпаренията, преминават през филтър за мазнини, изработен от метал (постоянен филтър) или вълна (филтър за еднократна употреба), за да отстранят мазнините по хигиенни съображения, и след това абсорбират миризмите с помощта на вграден филтър с активен въглен. След това пречистеният въздух се връща обратно в помещението.
В режим на аспирация аспираторите използват вентилатор за засмукване на изпаренията, преминават през филтър за мазнини, изработен от метал (постоянен филтър) или вълна (филтър за еднократна употреба), за да отстранят мазнините по хигиенни съображения, и изхвърлят филтрирания въздух навън. При коминните аспиратори отработеният въздух може да се отвежда през стената зад аспиратора или през страничен аспирационен канал.

Прочетете повече

Функции, налични в нашите абсорбатори за монтаж на стена

 • SilenceTech
  SilenceTech Icon
  SilenceTech

  Абсорбаторът SilenceTech отстранява изпаренията от готвенето в кухнята много тихо, дори при максимална мощност. Нашата усъвършенствана технология ви позволява да се съсредоточите върху създаването на вкусни ястия в чиста и спокойна среда.

   
 • Breeze
  Breeze Icon
  Breeze

  Функцията Breeze освежава въздуха в кухнята без излишен шум, след като приключите с готвенето. Сега можете да релаксирате или да се забавлявате в приятна среда без неприятни миризми след готвене. 

 • Hob2Hood®
  Hob2Hood® Icon
  Hob2Hood®

  Функцията Hob2Hood® свързва безжично готварския ви плот с абсорбатора. Започнете да готвите и абсорбаторът автоматично ще регулира настройките, така че да постигне най-добри резултати в зависимост от мощността на плота. Сега вече  можете да се съсредоточите върху готвенето. 

   


   
 • LED
  LED Icon
  LED

  Насладете се на отлично осветление, докато готвите. Нашите светодиодни лампи използват много по-малко енергия и осигуряват отлична видимост в кухнята, като ви дават по-голяма увереност и бързина при готвене. 

Wall-mounted hood

Нашите продуктови серии

Нашата гама от абсорбатори се предлага в сериите от 900 до 300. В серията 900 ще откриете нашите най-добри характеристики и технологии с впечатляващ дизайн. Серията 300 предлага достъпен и надежден абсорбатор с висока мощност.  

Абсорбатори за вграждане

Абсорбаторите за вграждане се монтират в стенен модул. Аспирационните тръби могат да бъдат инсталирани през тавана или странично покрай стенните модули. Вградените абсорбатори позволяват оптимално използване на пространството в кухнята. 

Нашите модели за вграждане

 • Телескопичен абсорбатор
  Телескопичен абсорбатор

  Просто изкарайте телескопичния модул на абсорбатора около 5 см за да заработи. Толкова дискретен, че се вижда само когато се използва. 

 • Абсорбатор за вграждане
  Абсорбатор за вграждане

  Напълно скрит, дори когато се използва. Нашата гама от абсорбатори за вграждане е изработена така, че да се интегрира безпроблемно във вашите горни шкафове.

   
 • Пълно вграждане
  Пълно вграждане

  Скрийте дискретно абсорбатора си, когато не го използвате. Абсорбаторите за пълно вграждане са напълно интегрирани в шкафа и са напълно дискретни - без да се виждат винтове или метални части.

   
 • Класически абсорбатор
  Класически абсорбатор

  Този традиционен абсорбатор е проектиран така, че да съответства на стила на вашата кухня. Той осветява зоната за готвене, като отстранява парата и миризмите.

   

Рециркулация или екстракция?

Аспираторите за циркулация на въздуха не изискват външен вентилационен отвор. Въздухът се филтрира и пречиства с помощта на различни филтри. Те отстраняват частиците, които попадат във въздуха от парата, издигаща се от съда, и неутрализират миризмите, а чистият въздух се изпуска обратно в кухнята. Абсорбаторите с екстракция извеждат използвания въздух извън апартамента през външен вентилационен отвор. При абсорбаторите с комин въздухът може да бъде изведен през стената зад абсорбатора или през странична тръба за отвеждане на въздуха.

Функции, налични в нашите абсорбатори за вграждане

 • Breeze feature
  Breeze icon
  Breeze

  Функцията Breeze освежава въздуха в кухнята без излишен шумслед като приключите с готвенето. Сега можете да релаксирате или да се забавлявате в приятна среда без неприятни миризми след готвене. 

 • Hob2Hood® feature
  Hob2Hood® icon
  Hob2Hood®

  Функцията Hob2Hood® свързва безжично готварския ви плот с абсорбатора. Започнете да готвите и абсорбаторът автоматично ще регулира настройките, така че да постигне най-добри резултати в зависимост от мощността на плота. Сега вече  можете да се съсредоточите върху готвенето. 

 • LED feature
  LED icon
  LED

  Насладете се на отлично осветление, докато готвите. Нашите светодиодни лампи използват много по-малко енергия и осигуряват отлична видимост в кухнята, като ви дават по-голяма увереност и бързина при готвене. 

Integrated hood

Нашите продуктови серии

Нашата гама от абсорбатори се предлага в сериите от 900 до 300. В серията 900 ще откриете нашите най-добри характеристики и технологии с впечатляващ дизайн. Серията 300 предлага достъпен и надежден абсорбатор с висока мощност 

Филтри за абсорбатори

Оптималната работа на абсорбатора ви зависи от филтрите. Редовната поддръжка и подмяна са от съществено значение за ефективното функциониране на уреда. С течение на времето в старите филтри се натрупват мазнини, които ограничават вентилацията и причинява неприятни миризми. Това води до ограничаване на капацитета на вентилатора и ефективността на абсорбатора. Използвайте ръководството по-долу, за да разберете кои филтри да закупите според инсталацията на абсорбатора и кога да ги смените. 

Филтри за абсорбатор с въглен

Филтрите за миризми с въглен се монтират изключително в аспираторите с рециркулационен принцип и абсорбират неприятните миризми и изпарения, преди да върнат филтрирания въздух обратно в кухнята. Подмяната и почистването на филтъра с въглен е от съществено значение за гарантиране на оптималното функциониране на абсорбатора и високата ефективност, което гарантира по-свеж и приятен въздух в помещението по време на готвене. 

 • Въглероден филтър AEG, абсорбиращ миризмите от готвене от кухненския плот.
  50% filtration icon
  За еднократна употреба, с 50% филтрация

  Въглеродният филтър OdourClean осигурява до 50 %* по-свеж въздух в кухнята, като премахва миризмите от готвенето и връща филтрирания въздух обратно в кухнята. Сменяйте го на всеки 4-6 месеца**, за да осигурите оптимална работа на вашия абсорбатор. 

 • Карбонов филтър AEG в съдомиялна машина.
  70% filtration icon.
  70% филтрация, 3-годишен експлоатационен живот

  Почистващият се въглероден филтър OdourClean Plus премахва до 70%* от дима и миризмите при готвене, преди да върне свежия въздух в кухнята ви. За оптимална работа на абсорбатора измивайте филтъра на всеки 3-4 месеца** и го сменяйте на всеки 2-3 години**. 

 • Карбонов филтър AEG във фурна.
  90% filtration icon.
  90% филтрация, 5-годишен експлоатационен живот

  Въглеродният филтър OdourClean Pro абсорбира до 90%* от всички неприятни миризми в кухнята. За да осигурите оптимална работа на абсорбатора, нагрявайте филтъра във фурната на всеки 5-6 месеца**. Този филтър издържа до 5 години**. 

   

*Въз основа на вътрешни тестове в съответствие със стандарта IEC/EN 61591.
**Въз основа на използването на абсорбатора. Проверете ръководството за употреба за по-подробни инструкции. 

Филтър за мазнини

Всички абсорбатори са оборудвани с филтри за мазнини. Те са проектирани да улавят частиците мазнина, съдържащи се в изпаренията, когато въздухът преминава през филтъра. Когато са нови или се добре почистени, всички филтри за мазнини са незапалими., носпособността на филтъра да улавя мазнини е ограничена. В зависимост от техния тип, филтрите за мазнини трябва да бъдат подменяни (филтри за еднократна употреба) или почиствани (филтри за многократна употреба). Това е необходимо, за да се предотврати образуването на нежелани и нехигиенични отлагания, а също и за да се сведе до минимум рискът от пожар. Колкото по-дебел е филтърът за мазнини, толкова по-голямо е съпротивлението на въздуха и толкова по-малък е смукателният ефект. Това намалява ефективността на вентилацията и обикновено увеличава нивата на шум. Абсорбаторите с висока смукателна мощност се нуждаят от филтри с определена дебелина, за да се предотврати просмукването на мазнината през филтъра. 

Прочетете повече
 • Еднократни филтри за мазнини
  Еднократни филтри за мазнини

  Това са филтри за мазнини за еднократна употреба, които трябва да се изхвърлят и да се заменят, когато се напоят. Те не могат да се мият. Обикновено филтрите трябва да се изрежат по размер. Препоръчително е филтърът да се сменя веднъж месечно. Някои вълнени филтри силно се обезцветяват, когато се нуждаят от подмяна.

 • Алуминиев/мрежест филтър от неръждаема стомана
  Алуминиев/мрежест филтър от неръждаема стомана

  Алуминиевите филтри за мазнини могат да се обезцветят до светлосиво или да придобият матов вид. Това обаче не оказва влияние върху ефективността им. Остатъците от мазнини могат да се наслоят във филтри, които не са почиствани продължително време и да не се отстранят по време на почистването. В този случай филтрите ще трябва да бъдат заменени с нови.

 • Филтри за мазнини от неръждаема стомана
  Филтри за мазнини от неръждаема стомана

  Филтрите за мазнини от неръждаема стомана са с привлекателен дискретен дизайн и не се обезцветяват, когато се почистват в съдомиялна машина.

Как да почистите и използвате повторно филтъра за мазнини

Почиствайте филтрите с гъба с неабразивни почистващи препарати или в съдомиялна машина. Съдомиялната машина трябва да бъде настроена на ниска температура и кратък цикъл. Ако филтърът за мазнини промени цвета си, това не оказва влияние върху работата на уреда.

 

Съвети за използване и работа с абсорбатора

- Абсорбаторът трябва да се включи няколко минути преди да започнете да готвите, за да може въздухът в кухнята да се раздвижи своевременно.

- След като готвенето приключи, вентилацията трябва да се остави да работи в продължение на 10 минути, за да може миризмите в помещението да продължат да се абсорбират и филтърът с активен въглен да изсъхне.

- Кухните с рециркулационен абсорбатор трябва да се проветряват след готвене, за да се отстрани влагата от помещението. 

Разгледайте филтрите

Бележка: Типът на филтъра се различава в зависимост от уреда. Посетете търговски представител на Electrolux и търсете по номер на уреда/модела, за да намерите подходящи части и аксесоари.

Научете повече за нашите абсорбатори

Създайте уютна кухненска атмосфера с нашите стилни и дискретни модели абсорбатори, които ще допълнят прекрасно дизайна и функционалността на кухнята Ви. Научете всичко, което трябва да знаете, преди да намерите подходящия абсорбатор за Вашия дом.

 

Дизайн

Можете да избирате измежду много различни дизайни и размери на абсорбаторите, които да отговарят на Вашата кухня. 

 
 • Монтиран на стена аспиратор
  Абсорбатор за стенен монтаж

  Поставя се близо до стената, за максимална ефективност и функционалност.

 • Абсорбатор за вграждане
  Абсорбатор за вграждане

  Спестете малко място и поставете абсорбатора си в шкафа над готварския плот. Той е напълно скрит, докато не дойде време за готвене.

 • Островен абсорбатор
  Островен абсорбатор

  Идеален вариант за кухненския остров в средата на кухнята Ви.

   
Черен аспиратор

Размер и разположение на абсорбатора

Когато е възможно, абсорбаторът трябва да е значително по-широк от готварския плот; в най-добрия случай ширината им трябва да е еднаква. Особено абсорбаторите на островни плотове трябва да са по-широки и по-дълбоки от плота поради напречния поток на въздуха в помещението. Стенните абсорбатори с периферна екстракция са по-добри в улавянето на изпаренията поради по-високата скорост на работа, така че стенният абсорбатор може да бъде със същата ширина като плота. Разстоянието между абсорбатора и готварския плот обикновено е между 40 и 75 cm. При газовите котлони често се изисква по-голямо разстояние.

 
Готвене на готварския плот
Газов плот
Голям газов плот

Не се допускат рециркулационни абсорбатори за големи газови плотове с номинална мощност между 11 и 18 kW (напр. газов плот с повече от четири горелки или газов плот с допълнителна горелка). Трябва да се осигури аспиратор и достатъчно количество входящ въздух или контролирана битова вентилационна система. Тя трябва да осигурява минимален въздушен поток от 15 m3/h за всеки kW обща номинална мощност. Трябва да се осигурят подходящи отвори за всмукване на въздух (технически разпоредби за газови инсталации). 

 

Основни технологии в нашата гама абсорбатори

 • SilenceTech Hood
  SilenceTech

  Абсорбаторът SilenceTech отстранява изпаренията от готвенето в кухнята много тихо, дори при максимална мощност. Нашата усъвършенствана технология Ви позволява да се съсредоточите върху създаването на вкусни ястия в чиста и спокойна среда.

   
 • Cooker hood with Breeze function
  Breeze Icon
  Breeze

  Функцията Breeze освежава въздуха в кухнята без излишен шум, след като приключите с готвенето. Сега можете да релаксирате или да се забавлявате в приятна среда без неприятни миризми след готвене. 

 • Cooker hood with Hob2Hood function
  Hob2Hood Icon
  Hob2Hood®

  Функцията Hob2Hood® свързва безжично готварския ви плот с абсорбатора. Започнете да готвите и абсорбаторът автоматично ще регулира настройките, така че да постигне най-добри резултати в зависимост от мощността на плота. Сега вече  можете да се съсредоточите върху готвенето. 

   
 • Cooker hood with LEDlights
  LED Icon
  LED

  Насладете се на отлично осветление, докато готвите. Нашите светодиодни лампи използват много по-малко енергия и осигуряват отлична видимост в кухнята, като ви дават по-голяма увереност и бързина при готвене. 

   

Рециркулация или екстракция?

Имате ли външен отвор за въздуха?


Да - Абсорбаторите, които са базирани на технологията за екстракция (отвеждане) използват външен отвор за въздух, който да извежда неприятните миризми. 

Не - Абсорбаторите, които са базирани на технологията за рециркулация (абсорбиране) не се нуждаят от външен отвор за въздух. Те пречистват въздуха чрез филтри, които премахват частиците и миризмите.

Полезен съвет: Включете абсорбатора си преди да започнете да готвите, за да стартирате циркулацията или извеждането на въздуха.

 • Recirculation benefits
  Предимства на рециркулацията

  • Лесен монтаж

  • Не се изискват допълнителни монтажни дейности (не е необходимо да се пробиват стени)

  • Почти никаква загуба на енергия поради изхвърлянето на топлия въздух от помещението през аспиратора за дълъг период от време

 • Предимства на екстракцията
  Предимства на екстракцията

  • Голяма скорост на въздушния поток

  • Излишната влага се отвежда навън

  • Висока ефективност при ниски настройки на абсорбатора

  • Без разходи за редовна подмяна на металните филтри

  • Обикновено са по-тихи от рециркулационните абсорбатори, ако изпускателните тръби са правилно разположени

  • Без допълнителни разходи за филтри с активен въглен

   

Каква степен на извличане изисква моят абсорбатор?

Производителността на вентилацията (скорост на въздушния поток) показва колко кубични метра въздух ще изведе абсорбаторът за един час. Тя се изразява в m3/h. Необходимата вентилационна производителност се определя основно от обема на помещението и необходимата скорост на въздухообмен.

 

Нива на шума на абсорбатора

За спокойна среда по време на готвене, без разсейващи шумове, изберете абсорбатор оценен високо за ниските нива на децибелите (dB). Абсорбаторите на Electrolux варират между 40 и 70 dB. За справка, шепота е с около 40 dB, а нормалния разговор се измерва на стойност между 60 и 70 dB.

Абсорбаторите, които са базирани на технологията за екстракция на въздуха, дизайна на каналите влияе на нивото на шума. Намалете броя на завоите и напречните сечения и изберете материали за вашите канали, които ще намалят звука.

 

Осветление

Светодиодният LED панел осветява котлоните и кухнята ви и създава приятна светлина, която ви дава отлична видимост на това, което готвите. 

 

Предимства на LED осветлението в сравнение с обикновените лампи

Ниска консумация на енергия: Намаляване на потреблението на енергия с до 70%.

Устойчивост: Без използване на живак, натрий, алуминий или други тежки метали.

Добра продължителност на живота: Очаквана продължителност на живота от 50 000 часа/ 10 години. Намаляване на разходите за поддръжка.

Филтри

Повечето абсорбатори имат еднакъв основен дизайн. Всички те имат филтър за мазнини. Основните разлики по отношение на ефективността и нивата на шума се крият във вида на мотора/вентилатора, както и в това дали кухненските изпарения се отвеждат чрез периферия или повърхностно извличане.

Научете повече за нашите абсорбатори

От стилни до дискретни модели, нашите аспиратори помагат да се създаде подходяща кухненска атмосфера, като същевременно допълват прекрасно дизайна на кухнята ви. Научете всичко, което трябва да знаете, за да намерите подходящия абсорбатор за вашата кухня.