Лимонов пай с целувки

Свеж лимон

Златиста основа

Този пай предизвиква усмивка у всеки.

Съставки

(за пай с диаметър 20 см.)

 

За сладкото тесто

50 гр. пудра захар, 130 гр. масло, 180 гр. брашно, 10 гр. вода

За крема

25 гр. брашно, 170 гр. захар, 100 гр. лимонов сок, две яйца, един яйчен жълтък, 1 гр. сол, кората на 1 лимон

За целувките

Два яйчени белтъка, 100 гр. захар, 35 гр. вода

Метод

1) Пригответе сладкото тесто

C Разбъркайте брашното, пудра захарта и маслото докато се получат трохи. Прибавете вода и разбърквайте, докато се образува тесто. Оформете тестото в топка и го увийте в найлоново фолио. Оставете го да се охлади в хладилника за най-малко 20 минути. След това загрейте фурната до 180°C.

2) Изпечете сладкото тесто

Използвайте точилка, за да разстелите тестото върху леко набрашнена повърхност. Покрийте дъното и стените на форма за пай с диаметър 20 см. и падащо дъно. Не забравяйте да изрежете стърчащите краища. Оставете в хладилник за 30 минути. След това основата ще е готова за печене – поставете формата във фурната и печете за около 10 мин. или докато тестото е златисто кафяво. След това оставете настрани.

Lemon meringue ingredients laid out, ready for baking

3) Направете целувките

За целувките, поставете захарта и водата в тиган за сос, щом започнат да врят, поставете сладкарски термометър в тигана. Щом сиропа достигне 110°C, разбъркайте белтъците с умерена скорост. Когато сиропа достигне 120°C, свалете тигана от плота. Индукционните плотове позволяват бързото достигане до подобни високи температури. Започнете да добавяте горещия сироп към пяната от белтъци, като бавно го изливате. 

4) Съвършената целувка

Уверете се, че през това време разбърквате сместа за целувки постоянно, за да предотвратите пресичането на яйцата. Щом сте добавили целия сироп, продължете да разбърквате, докато купата вече не е гореща на допир, а сместа за целувки се е охладила до 37°C. Излейте сместа в пош и я дръжте в хладилник, докато стане време да я използвате.

5) Пригответе лимоновия крем

За страхотен и гладък лимонов крем, смесете кората от лимон, лимоновия сок и брашното, докато се получи паста. В отделна купа сипете яйцата, яйчения жълтък, солта и захарта. След това внимателно разбъркайте двете смеси заедно. Бъркайте, докато се получи гладък крем и след това го изсипете в изпечената основа за пая.

6) Подсигурете свежия цвят на лимон

Излейте 100 мл. вода в кухината на паровата фурна. Завъртете копчето на символа PlusSteam и загрейте фурната до 150°C. Натиснете бутона PlusSteam и поставете пая във фурната. Печете за 20 минути, или докато се получи златист загар. Оставете лимонения пай да се охлади напълно, преди да декорирате с целувките. А защо не използвате горелка, за да придадете малко цвят на целувките?


Открийте повече с Electrolux