Как да подредим гардероба си - полезни съвети за съхранение при смяната на сезоните

Случвало ли ви се е при смяната на сезоните да ви отнеме твърде много време да намерите подходящите дрехи? Когато температурите паднат, нямаме търпение да се обгърнем в топлина, изваждайки пухкавите плетива и топлите шалове. По същия начин нямаме търпение да свалим връхните през лятото. Научете как да организирате гардероба си без усилие - за всеки нов сезон. 

Препокрийте забравени облекла, вдъхнете нов живот на старите си любими дрехи, рециклирайте или дарете вещите, с които сте готови да се разделите и се насладете на усещането за ред във Вашия гардероб. 

An organized wardrobe showing dresses and jackets

Ползите от подреждането на гардероба - отвъд дрехите, които носите  

В този забързан свят, състоянието на гардероба Ви може да изглежда незначително. Но помислете за ползите от организирането на пространството: 

 • Оптимизирайте ежедневието си с добра организация: Всяка сутрин можете да избирате облеклото си без усилие, като спестите ценно време и започнете деня си без стрес.
 • Потребявайте разумно: Организирането Ви помага както да освободите място, така и да си припомните какво притежавате. Ако знаете какво има в гардероба Ви, вероятността да се отдадете на импулсивни покупки е по-малка. Това е стъпка към по-устойчив начин на живот, като изборът се основава на нуждите, а не на преходните тенденции.
 • Създайте си спокойствие: Добре организирания гардероб е израз на грижа за самите Вас. Отсъствието на безпорядък в дома Ви е една стъпка по-близо към по-спокойния живот. 

Как да организирате Вашия гардероб при смяна на сезоните

Стратегия: Първата стъпка за намаляване на хаоса и по-добра подредба на гардероба Ви ще отнема малко време. Затова, отделете един дъждовен следобед и се заемете с горния рафт и чекмеджетата за дрехи.

Разделете зимните и летните дрехи 

Мислете за това като за сезонна „почивка“ на дрехите - не е необходимо зимното палто да дели закачалки с летните Ви дрехи. Тази категоризация създава усещане за ред и прави сутрешната Ви рутина лесна и практична, независимо от времето.  
 
Прегледайте всяка дреха и преценете в кой сезон бихте я облекли. След това проверете дали дрехите, които не Ви трябват в момента имат нужда от почистване или корекции, преди да ги приберете.
За дрехи, които не са мръсни, но се нуждаят от освежаване, изберете програма на пара на пералната машина, вместо да пускате пълен цикъл на пране. 

Преходни дрехи, които ще влезнат в употреба през цялата година

Преходните сезони, когато природата предлага комбинация от меко и хладно време, изискват гъвкавост на гардероба. Когато планирате как да организирате дрехите си, може да откриете много универсални артикули, които преодоляват разликите в климата.   
Леките якета, памучните шалове и удобните дънки са универсално решение и могат да заемат целогодишно място в гардероба Ви.

Подредете гардероба по цветове, десени и материи

Сортирането на дрехите по цветове улеснява избора на тоалет. Понякога може да се нуждаете от вдъхновение от ярки, наситени цветове. Друг път можете да изберете семпли, меки, неутрални тонове.
Друго практично решение освен подредбата на дрехите по цветове е да си осигурите достатъчно пространство, за да може да ги виждате и бързо и лесно да откривате вещите, от които се нуждаете. Не забравяйте да запазите отделна част от пространството за окачване на по-деликатните тъкани. 
Подреждането на дрехи от подобни материи заедно е начин да направите по-бърз избор сутрин. Групирайте заедно вълна и кашмир, например. Повечето плетива е добре да се сгъват и поставят на рафт, вместо да бъдат окачени на закачалка.

Съхранявайте аксесоарите на видимо място

Може да се изненадате от количеството аксесоари, които събираме през годините. Те са малки и лесно могат да се изгубят в бъркотията на неорганизирания гардероб.  
 
Организирайте и съхранявайте правилно аксесоарите си и ще откриете, че е лесно да постигнете нова визия със стара дреха, само като добавите няколко от любимите си артикули.

Чекмеджета за съхранение, разделителите за секции и специалните закачалки за колани и шалове са практични решения, когато планирате как да организирате гардероба си и да създадете пространство, в което всичко е видимо.   

Съхранявайте чантите внимателно за да ги запазите за по-дълго. Можете да си купите специални вложки, които да запазят формата им и меки торбички за съхранение, които ги предпазват от повреди и замърсяване. Сгънете внимателно каишките и ги поставете в основното отделение. 

Слънчевите очила и бижутата пасват идеално в чекмеджетата за съхранение и остават лесно видими. Тези преносими чекмеджета често могат да се подреждат едно върху друго, да се плъзгат под висящите ви дрехи или лесно да се поставят на рафт.

Как да организирате ефективно гардероба си - 5 лесни идеи за съхранение

Пространството е ценна даденост, а ключът към максималното му оползотворяване е да разберете как да организирате правилно Вашите дрехи.  
 
Време е да използвате всички рафтове, чекмеджета и свободното пространство под окачените дрехи в гардероба. Изберете решения за съхранение, като например бамбукови закачалки и кошове за съхранение от рециклирана пластмаса.  

 1. Използвайте качествени закачалки, които не позволяват на дрехите да се изхлузват и рециклирайте старите телени, които не запазват формата и могат да повредят дрехите. Помислете за използването на многофункционални закачалки, които позволяват да окачите повече от една дреха върху тях. 
 2. Оползотворете пространството под окачените дрехи, като монтирате изтеглящи се чекмеджета или кошове за съхранение.  
 3. Вертикалните органайзери или стелажите над вратата са отлично решение за съхранение на обувки и аксесоари. 
 4. Преградите в чекмеджетата поддържат по-малките артикули в идеален ред. Превърнете шаловете, коланите, вратовръзките и бижутата от хаотична колекция в цветна изложба.  
 5. Помислете за промяна на предназначението на предмети от ежедневието - стара етажерка за книги или стълба, поставена до някоя стена, може да се превърне в етажерка за обувки или място за съхранение на любими пуловери. 

Как да дадете втори шанс на дрехите си 

Докато разчиствате гардероба си, може да препокриете някои забравени дрехи. Забравеният шал, блуза или пуловер може да се превърнат в звездата на следващия ви тоалет. Съчетаването на елементи по нов начин или добавянето на свеж аксесоар могат да превърнат познатото в необикновено и да вдъхнат нов живот на гардероба Ви.  

Защо да не размените дрехите си с приятел за този сезон? Нов офис костюм или страхотен чифт панталони с различна кройка може да са точно това, което те търсят.  

Всички имаме дрехи, които почти не са били носени и просто са белязани като импулсивни покупки. Може да зарадвате скъп за Вас човек, като му направите скромен подарък!

Как да разчистите гардероба си - препродайте, рециклирайте или (по)дарете

Знаете ли, че всяка година на сметищата се изхвърлят 92 милиона тона отпадъчен текстил? 

Когато се чудите как да подредите гардероба си и да разчистите, не забравяйте, че ненужните за Вас дрехи могат да бъдат богатство за друг. Бихте могли да ги дарите или да ги рециклирате, вместо да ги изхвърляйте.  

Дори продажбата на нови, неупотребявани дрехи може да е по-добра от връщането им на търговеца. Според доклад, публикуван от BBC Earth, върнатите стоки могат да се окажат на сметището, вместо да бъдат предадени на следващ купувач. 

Благотворителните и винтидж магазините винаги търсят дрехи втора употреба, които вече не Ви трябват. Може да помислите и за преобразяващата сила на "Направи си сам". Дали любимата Ви рокля може да намери нов живот като пола или дали износените дънки могат да се превърнат в стилни къси панталонки за следващото лято? 

Рециклирането, повторното използване и размяната са съзнателно усилие да се освободим от порочния кръг от прекомерното пазаруване.  

Как да подредите гардероба си с по-устойчив подход

Подреждането на гардероба не се състои само в намирането на идеалното място за всяка вещ. Като организирате дрехите си, можете да намалите износването им и да удължите живота им.

 • Избирайте естествени материи, за да се чувствате комфортно и за да оказвате по-щадящо въздействие върху нашите природни ресурси. Пазарувайте от производители, които се фокусират върху екологичната отговорност в производството на дрехи.
 • Качеството надделява над количеството. Инвестирайте във вечни класики, които да са в основата на гардероба Ви и да се съчетават без усилие. Това опростява ежедневния Ви избор и намалява нуждата от нови покупки.
 • Научете как да тълкувате етикетите на дрехите за оптимална грижа. Изберете най-подходящата настройка на вашия уред. Например групирането на тъкани и избирането на опцията за екологично пране е отличен съвет за пестене на енергия. Това е полезно както за дрехите, така и за околната среда.
 • Когато е възможно, оставете природата да свърши работата. Сушете дрехите си на въздух, вместо да разчитате само на сушилнята. Това спестява енергия и помага да се запазят тъканта и цветовете на дрехите.
 • За дрехите, които сте носили, но не са мръсни, може да е необходимо само освежаване. Използването на настройката на пара на пералната машина може да освежи ефективно и да удължи живота на дрехите без прекомерно пране и разход на вода.
 • Ако трябва да премахнете упорити петна, може да е необходимо само третиране с помощта на естествени домашни съставки. 

Организирането на гардероба е нещо повече от обикновено разместване на дрехите. Използването на интелигентни решения за съхранение и стремежът към рециклиране или даряване на употребяваните вещи допринасят за подредено жилищно пространство и по-уютна домашна среда.