10 начина да удължите живота на дрехите си

Разгледайте най-добрите съвети и дълготрайните ползи от правилната грижа за любимите си дрехи.
Често отваряме гардероба и откриваме дрехи, които вече не можем да носим - избледнели цветове, разтеглени материи и упорити петна. Често това се дължи по-скоро на лоши навици за пране, отколкото на продължителна употреба.  
 
Целенасочената грижа за дрехите не се свежда само до желанието да изглеждате и да се чувствате добре. Използването на обмислени и ефективни начини за поддържане и удължаване живота на дрехите е израз на съзнателен избор на устойчив начин на живот. С нашите 10 полезни съвета, вие не само запазвате гардероба си и пестите пари, но и оказвате положително въздействие върху околната среда.

Folded clothes together with hanging clothes

1. Символи за пране - не забравяйте да четете етикета за грижа

Различните материи имат нужда от специфични грижи, които са от ключово значение за запазване на най-добрия вид на дрехите.  
Познаването на правилната температура на водата е от значение за поддържането на ярките цветове, дълбокото почистване или премахването на петна. Горещата вода прави чудеса за премахване на бактериите, докато студената вода предлага нежна грижа за деликатните и ярко оцветени дрехи.    

Преди да  пристъпите към прането отделете малко време, за да разчетете етикетите на всяка дреха. Особено когато се учите как да се грижите за ленени дрехи и други естествени влакна. Тази лесна стъпка е от съществено значение за избора на правилната температура на водата и подходящата програма за пране. 

2. Изкуството да сортирате всяко пране   

Сортирането на прането е не само важна стъпка към правилната грижа за дрехите, но и идеален начин за включване на цялото семейство в домакинската работа.  
Запознайте се с указанията на етикета и подредете прането на купчини: бели, тъмни, светли и такива, които изискват химическо чистене.   
 
След това подредете артикулите по видове тъкани. Ще постигнете много по-добри резултати при премахването на петна, запазването на цветовете и защитата на деликатните тъкани, ако перете заедно подобни видове, като например обемни вълнени пуловери или памучни тениски и ризи.  

3. Отстраняване на петна - почистване на момента  

Когато става въпрос за петна, трябва да се действа бързо, Колкото по-дълго се задържат, толкова по-трудно се отстраняват.     

Справете се с петната незабавно, като използвате естествени препарати за премахване на петна. Опитайте смес от равни части оцет и сода за хляб за упорити петна. Нанесете пастата, втрийте внимателно и след това изперете на хладна температура. Природните средства са ефективни и осигуряват по-устойчив подход към грижата за дрехите.  

За по-голямо удобство можете да държите под ръка и писалка за премахване на петна. Това е бързо решение, за да елимирате възможността петната да развалят любимите ви дрехи.  

4. По-малко пране за оптималната грижа за дрехите

Не всички дрехи изискват изпиране след всяко обличане. Дънките, пуловерите и палтата често остават чисти дори след многократно носене. 

Освен това интелигентните перални машини с функция за пара осигуряват цялостно, но нежно почистване, идеално за освежаване на дрехите.  

Като перете по-рядко, пестите време и намалявате потреблението на енергия и вода. Това е отличен навик, който може да си създадете, когато обмисляте как да удължите живота на дрехите и да запазите техния вид за по-дълго.  

5. Избягвайте претоварването на пералнята - намерете правилния баланс  

Стартирането на програма, когато нямате пълно зареждане, води до загуба на вода, а препълването на пералнята не е полезно нито за дрехите, нито за машината. Намирането на правилния баланс за оптимална грижа за дрехите е от ключово значение.

Препълнената машина пречи на правилното почистване и увеличава износването на тъканите, тъй като влакната се трият едно в друго. Съществува и риск остатъците от перилни препарати да не се изплакнат добре и да останат по дрехите ви. За да осигурите правилно почистване, е важно да съобразявате обема на зареждането. 

Бихте могли да запълните около три четвърти от барабана и да оставите достатъчно място за свободно движение на дрехите, което е около размера на ръката ви между дрехите и стената на барабана. 

6. Изберете правилната програма за пране  

Изборът на правилната програма за пране на Вашата машина също ще помогне.   

Използването на неправилно съотношение на количеството вода и времето на цикъла може да увеличи износването и да доведе до ненужно използване на енергия, което ще се отрази негативно на бюджета, дрехите и околната среда.   

За да се грижите правилно за дрехите си, избирайте перални машини с интелигентни функции, които автоматично регулират времето, водата и енергията в зависимост от размера на зареждането.

7. Интелигентна употреба на перилни препарати - по-малко е по-добре  

Когато перете, използването на твърде много перилен препарат може да доведе до образуване на прекалено много мехурчета, които задържат мръсотията и остатъците в тъканта, вместо да ги отмият.   

Добавянето на твърде много перилен препарат в машината може да попречи на качественото почистване. Проверете инструкциите на опаковката на перилния препарат и се придържайте към препоръчаното количество за оптимална грижа.   

Освен това се уверете, че използвате правилния препарат за вашия тип пералня.

Познаването на разликата между перална машина с предно или горно зареждане ще повлияе на избора ви на перилен препарат.

8. Лесно гладене  

Използването на ютия или уред за гладене с пара е практично умение, за да запазите свежия и чист вид на дрехите си.    
Започнете, като проверите етикетите и се уверите, че дрехите са подходящи за гладене. Спазвайте всички препоръки за подходящата температура на гладене. Винаги използвайте уредите за гладене в съответствие с ръководството за употреба на продукта.
 
Организирайте гладенето така, че да се справяте с това задължение бързо и лесно: 

  • Групирайте дрехите по вид материя и температура; така ще ускорите процеса и няма да се налага постоянно да променяте температурните настройки;
  • Имайте под ръка кана с дестилирана вода, за да напълните резервоара на ютията;
  • Първо се заемете с лесните артикули, като тениски и калъфки, а след това преминете към тези, които изискват повече време. Със систематичен подход ще сте готови за нула време;
  • Някои дрехи може изобщо да не се нуждаят от гладене. Опитайте се да сгънете артикулите веднага след като ги извадите от сушилнята. Лесно е да изгладите гънките, когато тъканите са още топли. 

9. Съхранявайте дрехите в гардероба като част от рутинната грижа

Осигурете на дрехите си необходимото пространство. Естествените влакна, като памук, лен, коприна и вълна, се чувстват добре в хладни, сухи и добре проветрени гардероби. Това предотвратява появата на мухъл и ги запазва без намачкване и в добър вид до следващия път, когато посегнете към закачалката.   

Тежките дрехи като пуловери трябва да се сгъват, за да запазят формата си. За други тежки предмети са полезни дървени или подплатени закачалки.  
 
Ако отделите време за подреждане на гардероба си, ще се освободите от безпорядъка в него и ще можете бързо и лесно да намирате дрехите си.  

10. Поддържайте дрехите си сухи и без влага

Във влажна среда мухълът е най-големият враг на дрехите.   

Осигурете добра циркулация на въздуха, като оставяте от време на време вратите на гардероба си отворени. Винаги подсушавайте добре дрехите, преди да ги съхранявате.    

Иновативните решения за пране, като например интелигентните сушилни, са предназначени именно за тази цел и предлагат ефективно сушене за всички видове тъкани, за да поддържат гардероба ви в перфектно състояние.   

Сортирайте дрехите по видове материи и изберете правилния температурен цикъл, за да осигурите на всяка дреха подходящото ниво на грижа.   

По-дълготрайния живот за дрехите Ви допринася за по-здравословна домашна среда за Вас и Вашето семейство.