Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако продължите да разглеждате сайта, без да смените настройките за бисквитки на бразузъра си, вие приемате използването на бисктвитки. Научете повече като прочетете нашите указания за използване на бисквитки.
Агнешко печено с розмарин и мащерка
Перфектно съботно ястие
Идеално приготвеното агнешко печено с ароматни подправки ще превърне съботния обяд във вкусен празник. Уханието на розмарин и мащерка ще прикани семейство и приятели към трапезата, за да се насладят на това изкусително ястие.
Съставки (за 4 до 6 порции)
2 кг. агнешко за печене, без кост, 1 супена лъжица зехтин, морска сол, смлян черен пипер, 10 скилидки чесън (необелени), 2 супени лъжици френска горчица, 6 стръка розмарин, 6 стръка мащерка, 1 чаша пилешки бульон, 4 супени лъжици кафява захар, 1 супена лъжица масло

Метод
1. Поставете 2 супени лъжици захар, зехтин, горчица, сол и пипер в голяма купа и разбъркайте. Прибавете агнешкото и го оставете в тази марината за 20 минути.
2. Пристегнете агнешкото с конци за готвене. Поставете агнешкото с кожата отгоре в тава за печене. Прибавете чесъна, стръковете розмарин и мащерка, маринатата и бульона.
3. Поръсете агнешкото с оставащата захар. Гответе на ниска настройка на пара на 180°C (350°F), докато вътрешната температура стане 54-60°C (130-140°F), приблизително 2 часа и 20 минути.
4. Когато агнешкото е готово, излейте останалите сокове в тиган за сос и прибавете 1 чаша червено вино. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете соса да покъкри за 10 минути. През това време поставете 1 супена лъжица зехтин в тиган за пържене и запечатайте агнешкото на висока температура докато придобие златиста коричка.
5. Нарежете агнешкото на тънки резени и сервирайте с винения сос.